Waarom zijn ‘koolhydraten’ slecht?

Waarom zijn koolhydraten eigenlijk zo slecht?

Het vermijden van koolhydraten wordt steeds populairder en geen ander voedingsconcept heeft zoveel volgers als het koolhydraatarme dieet. Diëten zoals koolhydraatarm en keto worden steeds populairder.

Ook het feit dat beroemdheden en modellen koolhydraten vermijden en hiermee het nog populairder maken, het succes dat ze bereiken bewijst dat ze gelijk hebben.

Waarom heeft het beperken, vermijden van koolhydraten zoveel succes ?
Om dit te begrijpen moeten we eerst kijken naar de biochemische processen van onze stofwisseling.

Enerzijds hebben wij onze anabole (opbouwende) stofwisseling en anderzijds onze katabole (afbrekende) stofwisseling.

Onze anabole stofwisseling dient voor de opbouw van spieren en cellen, natuurlijk zijn wij vooral geïnteresseerd in de katabole stofwisseling die bij het afvallen, energie zou moeten leveren door het afbreken van vetreserves.

Ons lichaam heeft de volgende macronutriënten nodig om energie op te wekken:

Koolhydraten | Eiwit | Vetten

Wat gebeurt er als we koolhydraten eten?

Koolhydraten worden ALTIJD afgebroken tot suikers.

Monosachariden (eenvoudige suikers) Glucose (dextrose) Fructose (vruchtensuiker) Disachariden (dubbele suikers) tafelsuiker, melksuiker, Polysachariden (meerdere suikers)

Zetmeel, aanwezig in granen, aardappelen, peulvruchten

Hoe werkt dit glucosemechanisme ?

Als we koolhydraten eten, moeten ze eerst in de darm worden afgebroken tot enkelvoudige suikers (monosacchariden). Hiervoor hebben we bepaalde enzymen nodig, zogenaamde amylasen.

Koolhydraten kunnen alleen in de vorm van enkelvoudige suikers door de dunne darm worden opgenomen. De bloedsuikerspiegel stijgt sterk en de alvleesklier maakt insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) in de cellen komt en daar kan worden omgezet in energie.

Helaas is insuline aanmaak DE grote vijand als we willen afvallen ! Insuline is het enige hormoon wat suikers kan omzetten in vetten. Insuline stopt de vetverbranding door het hormoongevoelige lipase-enzym te remmen.

Dit enzym is broodnodig voor lipolyse (afbraak van vet). Insuline “sluit” de vetcel af en zorgt er tevens voor dat vet wordt opgebouwd.

Met insuline in het bloed kan geen vet worden verbrand, omdat insuline de stofwisseling omschakelt naar “anabool”, d.w.z. constructief, en ook de met de koolhydraten opgenomen voedingsvetten naar de vetcellen kanaliseert.

Wat gebeurt er dus als we te veel koolhydraten eten?

Vermits de meesten van ons niet voldoende energie verzetten om het teveel te verwerken nemen we meer op dan we verbruiken. Ons lichaam is slim en gaat alle koolhydraten die we niet “verbranden” lekker bewaren ze voor “slechte tijden”. Het teveel zal worden omgezet in glycogeen en opgeslagen in de lever en spieren.

Als onze glycogeenvoorraden volledig gevuld zijn gaat ons slimme lichaam de rest gewoon omzetten in vet.

Dus, wanneer je om de paar uur koolhydraten zou eten in de vorm van koek, fruit, suiker, pasta of brood, worden de voorraden constant aangevuld en moet je lichaam zich gen zorgen maken om energie uit de vetcellen te halen. Het lichaam gaat altijd eerst de gemakkelijkste bron gebruiken.
In onze ‘snelle koolhydraten’ en ‘suikerconsumptie’ maatschappij is dat dus ja .. inderdaad ‘koolhydraten’.

CONCLUSIE: Geen enkele gram vet van onze dijen wordt verbrand en onze vetophopingen blijven behouden.

Wat gebeurt er dan als we koolhydraten gaan beperken, vermijden, … ?

Als we lange tijd geen koolhydraten zouden eten zal eerst de koolhydraatvoorraad in spieren en lever leeggemaakt worden. Dit gebeurt (zonder inspanning) na ongeveer 10 – 12 uur.

Vanaf dat moment is er geen glucose meer beschikbaar, maar je lichaam heeft dringend brandstof nodig voor de energieproductie. Wanneer jij dan deze energiebron verder gaat vermijden gaat je lichaam je vetten aanspreken.

Dit is een moeilijk proces voor je hoofd, hersenen en lichaam omdat we echte suikerverbranders zijn, onze hersenen zijn afhankelijk van glucose. Onze hersenen zijn echte energievreters en gebruiken ongeveer 20% van onze totale energie.

Ons lichaam is zo ingenieus en kan overschakelen naar een vetverbranding wat ketose wordt genoemd. En hoe komen we dan in deze vetverbrandingsmodus waarbij ons lichaam eindelijk vet uit ons vetweefsel begint te verbranden?

Ketose – hoe werkt het?

Wanneer we koolhydraten gaan verminderen tot een max marge per dag en suikers schrappen gaan onze glycogeenvoorraden leeg geraken, vanaf dat moment heeft ons lichaam een ​​andere energiebron nodig, namelijk “VET”. Gezonde vetten in combinatie met natuurlijke eiwitten en groene groenten geven op lange termijn het beste resultaat !

De voordelen van geen ‘buikvulling’ en/of ‘snelle’ koolhydraten te eten zijn :

Vetverbranding – Meer energie – Minder verzuring in het lichaam – geen honger omdat het eetlustopwekkende hormoon ghreline wordt geremd bij ketose – hormonen in balans – …

LET OP !! Ga voor jezelf niet TE streng noch TE strikt erin vliegen, dit gaat vaak de verkeerde kant op. Het vermijden van koolhydraten en suiker wordt als gezond beschouwd, toch kan bijna niemand zo een strenge vorm van beperking in voeding op lange termijn volhouden. Je lichaam heeft alle voedingsstoffen nodig die voor jou het beste werken. Voor de ene is dat 50gr koolhydraten en voor de andere kan dan 300gr zijn.

Ga niet zomaar op jezelf experimenteren voor een korte termijn effect. Op lange termijn je leefstijl veranderen geeft veel meer voldoening !

Deze leefstijl is wel vol te houden als je dit op een op jou afgestemde manier gaat leren toepassen, Als ervaringsdeskundige bereken ik graag jou persoonlijke behoefte afgestemd op je leefstijl, doel, ..
en met begeleiding van een coach die hier meer dan 10j ervaring in heeft ga jij zeker slagen in je missie.

Koolhydraatbeperking werkt, ook voor jou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s