Consistency is the key to success in ALL THINGS

Velen van ons zijn in staat om doelen te stellen en een actieplan op te stellen om deze te bereiken. Sommigen van ons gaan ook acties ondernemen op basis van de blauwdruk van het actieplan. De meesten van ons stoppen echter na een tijdje.

Bekend verhaal, niet?

Je besluit bijvoorbeeld om af te vallen. Je kiest ervoor om je voeding aan te passen, vroeg op te staan, elke ochtend een wandeling te maken, te sporten en gezond te gaan eten. 

Je zal met deze voornemens beginnen, maar dan gebeurt er iets en kan je niet doorgaan. Misschien heb je het druk, komt er iets belangrijks tussen of verlies je gewoon je interesse. 

Je kan misschien opnieuw beginnen met de hele cyclus, tot de tijd dat je eraan denk om je leefstijl te veranderen er is, maar er is echt geen consistentie in je acties … dan gaat het steeds weer mis !
Zo herval je steeds weer in je oude patroon …

Consistentie is de sleutel

Hierdoor realiseer je je dat consistentie erg belangrijk is .

Om het gewenste gewicht te bereiken, moet je regelmatig sporten en niet één keer in overdrive erin vliegen ! Dit geldt voor bijna elk ander doel of resultaat dat jij graag wil bereiken. Iets consequent doen en niet alleen wanneer je je geïnspireerd en gemotiveerd voelt om het te doen, is uiterst belangrijk. Elke keer weer opnieuw herhalen en herhalen en herhalen in kleine stappen !

Je hebt misschien het beroemde verhaal van de haas en schildpad al eens gehoord , waarin de haas niet kon winnen, ondanks dat hij een voorsprong op de schildpad had. Aan de andere kant ging de schildpad, met zijn volharding en consistentie, door en deed hij zijn best. Stel je voor dat de schildpad in het midden zou zijn gestopt zonder de race te beëindigen! 
Wat denk je dat de schildpad heeft geholpen om de race te winnen?

Door een consistente inspanning te leveren, heeft de schildpad uiteindelijk de race gewonnen. Volharding op een rustig tempo = meer resultaat dan je denkt.

Wat is consistentie?

Consistentie betekent dat je je op het huidige moment concentreert op de taak die voor je ligt, terwijl je een langetermijnvisie behoudt.

Als we iets regelmatig doen, krijgen we feedback. Deze feedback helpt ons om bij te sturen als dat nodig is.

Bij consistentie gaat het dus om herhaling. Het gaat erom dezelfde handelingen (gewoonten en rituelen) keer op keer te herhalen; feedback krijgen van deze acties en ze dienovereenkomstig aanpassen om op koers te blijven terwijl we naar ons doel toe werken.

Wat maakt consistentie moeilijk?

We zijn ons er allemaal van bewust dat consistentie behouden essentieel is, maar we hebben allemaal, op een of ander moment, moeite om consistent te zijn in wat we doen. Of met andere woorden, hoewel het concept van consistent blijven op het eerste gezicht heel eenvoudig lijkt, worstelen de meeste mensen met dit idee.

Ze vinden het moeilijk om consistent te blijven omdat er gewoon te veel afleiding is Mensen zijn gewoon niet gefocust, toegewijd of gedisciplineerd genoeg om op korte termijn iets vast te houden voor resultaten op de lange termijn.

Tegenwoordig zoeken we naar onmiddellijke bevrediging en bij gebrek daaraan erkennen we niet dat sommige dingen tijd kosten. Als we niet onmiddellijk resultaten boeken, zien we het nut er niet van in om die acties op de lange termijn voort te zetten. Maar consistentie gaat niet over het verkrijgen van snelle resultaten, maar over het handhaven van incrementele vooruitgang gedurende een bepaalde periode.

Principes waarop consistentie is gebaseerd

Het idee van consistentie is gebaseerd op drie onderliggende principes.

  1. Geduld: 
    Geduld is de sleutel tot consistentie: we moeten geduld hebben en onze inspanningen ijverig in één richting richten om kwalitatieve, blijvende, tastbare resultaten te bereiken. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen niet vasthouden aan wat ze doen, wat het ook mag zijn, is hun ongeduld. 

    Een goed voorbeeld hiervan is in de wereld van voeding. Mensen proberen iets voor een week of twee … ongeduldig naar resultaten, rennen ze meteen naar het volgende interessante dat ze in een advertentie of op een website zien.
  2. Overtuiging: 
    Evenzo, als je niet gelooft in wat je doet, zal dit zeker je consistentie om het te doen teniet doen. Of, om het op een andere manier te bekijken, je veel consistenter maken in het NIET doen. Je consistentie, of het gebrek daaraan, in wat je doet, is een goede indicatie van je ware overtuiging erover.
  3. Waarde: 
    Alles wat we doen wordt over het algemeen gemotiveerd door een van twee dingen: angst en verlangen. In beide gevallen onderneem je actie op basis van waargenomen waarde: rennen voor een beer heeft de waarde je leven te redden, terwijl hardlopen als een vorm van hardlopen de waarde van het behouden van uw gezondheid kan zijn. Het is een natuurlijke neiging dat als we er niet in slagen iets terug te zien van wat we ook doen, we automatisch gedemotiveerd raken en als gevolg daarvan lijdt onze consistentie.

Nu is de vraag hoe we consistent kunnen zijn, hier zijn enkele manieren om consistentie in de dingen die we doen in te prenten.

Eenvoudige tips om consistentie te ontwikkelen en succes te behalen

  1. Herinneringen
    Soms is het gemakkelijk om doelen, gewoonten en verplichtingen te vergeten, vooral wanneer we deze voor onszelf doen. Om jezelf gedurende de dag eraan te herinneren helpt het om berichten voor jezelf te plaatsen op zichtbare plekjes zoals in je huis, je werkruimte en je omgeving.
    Herinneringen plaatsen op een bepaalde plek zoals spiegel, computer, autodashboard en planner. 

    Je kunt ook een herinnering op je telefoon zetten, het gebruik van een herinnerings-app kan ook handig zijn, leuk en motiverend.
  2. Beloon jezelf als je zelfs maar een kleine taak hebt gedaan.
    Kleine doelen verdienen beloningen, het kan van alles zijn waar je blij van wordt en niet per se iets groots. Jezelf belonen werkt als een soort versterking. 
    Een gedrag dat beloond wordt, heeft een grote kans om herhaald te worden.
    Waarom is dat ?
    Omdat je jezelf erkent en waardeert waardoor je je goed voelt, en om je goed te voelen blijf je dat gedrag herhalen.
    Als het je bijvoorbeeld gelukt is om je werk elke dag om 18.00 uur af te hebben, neem dan een avondje vrij, ga naar de film of trakteer jezelf op een speciaal diner.
  3. Fouten betekent ze kunnen corrigeren. Eruit leren.
    Soms maken we ondanks onze beste planning, door externe factoren fouten. In zekere zin geven fouten ons feedback over hoe we de dingen die we doen kunnen verbeteren. Maar we beschouwen fouten als een boodschap om het hele ding halverwege te beëindigen en iets compleet nieuws te beginnen.

    Versla jezelf niet als je onderweg een fout maakt. 
    Consistentie staat niet gelijk aan perfectie, als je een dag in de sportschool mist of een dessert eet, moedig jezelf dan aan om de volgende dag opnieuw te beginnen.
  4. Gebruik motiverende hulpmiddelen om door te gaan.
    Wanneer iemand gestrest of moe is, kan het heel gemakkelijk zijn om de doelen een dag lang te laten glijden, maar deze acties kunnen er snel toe leiden dat je van de baan raakt. En als je je op een vergelijkbare manier voelt of een beetje lui bent om door te gaan, probeer dan nieuwe bronnen van motivatie te vinden.

    Het kan zijn dat je jezelf eraan herinnert hoe belangrijk lange termijn doelen zijn. Als je bijvoorbeeld consequent gezonder wilt eten maar geen tijd hebt om te koken, neem dan een salade in plaats van fastfood. 
    Ruim dingen op en neem een ​​kleine pauze, hierdoor zul je je niet vervelen.
  5. Geef jezelf de tijd om veranderingen te zien.
    Wanneer je iets probeert te doen, begrijp dan dat het tijd kan kosten. 
    In plaats van te proberen het maar een of twee keer te doen, doe het dan elke dag.

    Herhaling is hier de sleutel, als we het keer op keer doen, beginnen we resultaten te krijgen.
  6. Bezoek een coach die gespecialiseerd is in hetgeen jij graag onder de knie wil krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s